Rok po premierze przełomowej usługi Czytaj bez limitu, umożliwiającej nieograniczony dostęp do ebooków w ramach abonamentu, księgarnia Legimi prezentuje jej nową, rozszerzoną odsłonę.  Usługa staje się dostępna dla posiadaczy e-czytników, a nowe pakiety ofertowe stworzone zostały tak, by bardziej zachęcić sporadycznie lub w ogóle nieczytających.

W ciągu ostatnich 12 miesięcy ebooki w modelu subskrypcyjnym Legimi udostępniło ponad 80 wydawców, m.in. G+J, Albatros, MUZA, Insignis, Bellona, MG, Marginesy. Tylko w ostatnich tygodniach do usługi Czytaj bez limitu dołączyły m.in. Świat Książki i Fabryka Słów. Czytelnicy korzystający z abonamentowego dostępu do ebooków mają obecnie do dyspozycji ponad 3500 tytułów, a liczba ta dynamicznie rośnie. Dzięki wypracowanemu modelowi biznesowemu Legimi jest w stanie z jednej strony nie uczestniczyć w niszczącej dopiero rozwijający się rynek ebooków wojnie cenowej, sprzedając ebooki znacząco poniżej ich faktycznej wartości, a z drugiej oferować czytelnikom atrakcyjny cenowo dostęp subskrypcyjny.

Rozszerzona wersja usługi Czytaj bez limitu umożliwia korzystanie z niej na aż 4 różnych urządzeniach (smartfonie, tablecie, komputerze i czytniku). Dzięki temu w przystępnej cenie (32,99 zł miesięcznie) ebooki czytać może np. cała rodzina. Faktyczny koszt jest jeszcze mniejszy, gdyż za każdą wpłaconą kwotę na konto klienta wraca aż 5 zł w postaci punktów programie lojalnościowym (do wykorzystania na kolejne zakupy w Legimi). Dodatkowo każdy abonent może co miesiąc wrzucić na wirtualną półkę Legimi do 4 własnych ebooków i czytać je w aplikacjach mobilnych.

Osoby, które czytają mniej mają do dyspozycji kolejne nowatorskie rozwiązanie. W pakietach, których ceny rozpoczynają się już od 6,99 zł miesięcznie, można zamówić pulę stron do dowolnego wykorzystania w obrębie katalogu książek dostępnych w abonamencie. Jeśli użytkownik nie wykorzysta limitu stron w danym miesiącu, wszystkie nieprzeczytane przechodzą na kolejny okres rozliczeniowy. Przy każdej książce znajduje się informacja, ile ujednoliconych stron posiada wg stałego przelicznika Legimi, wynoszącego 200 słów. Niezależnie od tego, czy klient decyduje się na zamówienie opcji bez limitu, czy też jednego z tańszych pakietów, może testować usługę przez tydzień za darmo.

- Bazując na modelu biznesowym usługi „Czytaj bez limitu” byliśmy w stanie skonstruować ofertę odpowiadającą również tym czytelnikom, którzy po książkę sięgają rzadziej niż raz w miesiącu. Ufam, że środowisko wydawców doceni kolejny krok, jaki wykonaliśmy na rzecz zachęcania Polaków do czytania w nowej, cyfrowej rzeczywistości – komentuje Mikołaj Małaczyński, prezes Legimi.

Od dziś na stronie Legimi.com można również zamówić e-czytniki z ekranem E-ink®, umożliwiające czytanie ebooków w abonamencie. Są to najnowsze modele Onyx Boox – C65 AfterGlow i C65 Storia, działające pod kontrolą systemu operacyjnego Android. Dodatkowo AfterGlow dysponuje podświetlanym ekranem. W cenę urządzeń (579 zł za AfterGlow i 479 zł za Storia)  wliczony został miesięczny dostęp do pakietu Czytaj bez limitu. Aplikacja Legimi na e-czytnik jest w pełni zsynchronizowana z pozostałymi urządzeniami w obrębie danego konta, dzięki technologii Czytaj w chmurze®.