Poznańska firma Legimi, dostawca innowacyjnych rozwiązań dla rynku ebooków udostępniła usługę Czytaj bez limitu, pozwalającą na pobieranie dowolnej liczby tytułów w ramach niskiej, miesięcznej opłaty. W celu przetestowania produktu można skorzystać z bezpłatnego tygodniowego okresu próbnego. W pierwszej kolejności z możliwości czytania bez limitu skorzystają posiadacze iPadów.

Czytaj bez limitu to pierwsza na świecie tego rodzaju usługa na rynku ebooków. Do tej pory sprawdziła się przede wszystkim w innych branżach cyfrowej rozrywki (koronnym przykładem jest serwis Spotify, oferujący dostęp do utworów muzycznych). W ramach niewielkiej opłaty (19 zł miesięcznie) czytelnik może pobrać i czytać dowolną liczbę tytułów, znajdujących się w księgarni Legimi.com. Do wyboru ma ponad 5000 ebooków od ok. 200 polskich wydawców (w tym bestsellery i nowości). Z punktu widzenia wydawców kluczowy jest fakt, że nowa usługa jest zgodna z obowiązującym modelem licencyjnym, co potwierdza opinia prawna, przygotowana na zlecenie Legimi przez kancelarię Filipiak Babicz, specjalizującą się m.in. w prawie autorskim - Wprowadzenie usługi Czytaj bez limitu jest kamieniem milowym nie tylko w rozwoju Legimi, ale także rynku książki w Polsce. Dotychczas jedną z kluczowych barier dla konsumentów były wysokie ceny ebooków. Wprowadzony model znosi to ograniczenie. – komentuje Mikołaj Małaczyński, prezes zarządu Legimi. - Jak wynika z zaprezentowanego na Targach Książki w Krakowie raportu Legimi, użytkownicy iPadów są najchętniej kupującymi i najbardziej zaczytanymi użytkownikami wśród posiadaczy tabletów i smartfonów - dodaje. Stały dostęp do wirtualnej półki możliwy jest dzięki bezpłatnej aplikacji Legimi (już do pobrania w AppStore). Aplikacja, umożliwiająca jednocześnie zarządzenie biblioteką i czytanie ebooków posiada wszystkie funkcje niezbędne do wygodnego czytania, takie jak regulacja wielkości czcionki, sposobu przewijania stron, tryb nocny itd. W najbliższych tygodniach usługa Czytaj bez limitu będzie dostępna również dla właścicieli iPhone'ów. Trwają także prace nad aplikacjami dla systemów operacyjnych Android i Windows. Wprowadzenie na rynek usługi Czytaj bez limitu zostało połączone z inauguracją zaprojektowanej na nowo księgarni Legimi.com. Z myślą o czytelnikach korzystających z innych urządzeń niż iPad Legimi przygotowało przez najbliższe dwa tygodnie przecenę większości tytułów o 20%, a dla niektórych obniżki sięgają 40 lub nawet 50%. Ebooki zamówione w Legimi w tradycyjnym modelu można czytać na e-czytnikach (w tym Kindle), tabletach i smartfonach, działających w systemach operacyjnych iOS, Android i Windows Phone oraz na komputerach PC.